Μαρτίου 23, 2008

Aνασκόπηση στην υπόθεση του PRESS-GR

Press-GRΔεν έχει περάσει παρά μόνο ένας μήνας από τότε που έσκασε η υπόθεση του PRESS-GR στην Ελλάδα, κι όμως κοντεύουμε να την ξεχάσουμε.

Το NakedNews-GR σας θυμίζει τα γεγονότα που οδήγησαν στην μεγάλη αποκάλυψη και συνοψίζει τα σχετικά ποστς στην ελληνική μπλογκόσφαιρα.

Όλα άρχισαν την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου, 2008... όταν έσκασε είδηση οτι έγινε έφοδος στο σπίτι μπλόγκερ του PRESS-GR ("Συνελήφθησαν οι bloggers του PRESS-GR"). Την επόμενη μέρα αποκαλύφτηκε οτι ο συγκεκριμένος μπλόγκερ είναι ο Ανδρέας Καψαμπέλης ("Και το όνομα του PRESS-GR, Ανδρέας Καψαμπέλης!"), ο οποίος βγήκε στα κανάλια και αρνήθηκε τις κατηγορίες ("Είμαι blogger, όχι κακοποιός"). Η υπόθεση των εκβιασμών εγίνε πιο πολύπλοκη όταν αποκαλύφθηκε οτι τα απειλητικά e-mails προέρχονταν από σχολιαστές του μπλογκ και όχι τους συγγραφείς των ποστς ("Νέα εξέλιξη με τον εκβιασμό του Χιώτη από το PRESS-GR"), γεγονός που δίχασε τους μπλόγκερς όσον αφορά το μετριασμό των σχολίων. Η παρέμβαση της κόρης του Ανδρέα Καψαμπέλη με δικό της ποστ έδωσε έναν πιο δραματικό και ανθρώπινο τόνο στην όλη υπόθεση ("Η κόρη του Καψαμπέλη απαντά για το PRESS-GR"), ενώ οι φήμες έδιναν και έπαιρναν οτι το εν λόγω μπλογκ θα κλείσει ("Πάει για κλείσιμο το PRESS-GR").

Τελικά, το PRESS-GR δεν έκλεισε και δεν στοιχειοθετήθηκε κατηγορία εκβιασμού κατά του Ανδρέα Καψαμπέλη ("Δεν κλείνει το press.gr, καμία σχέση με εκβιασμό ο Καψαμπέλης"). Αυτό που έμεινε είναι η εισαγγελική παρέμβαση και το νομοσχέδιο ρύθμισης της λειτουργίας των μπλογκς που προωθεί η κυβερνηση ("Εισαγγελική παρέμβαση και νομοσχέδιο για τα blogs - πλήττεται η ελευθερία του λόγου μας;").

Μήπως όλα έγιναν για να αμαυρωθεί το όνομα των bloggers στα μάτια της κοινωνίας; Μήπως οι πολιτικοί και οι συμβατικοί δημοσιογράφοι φοβούνται την απείθαρχη και απρόβλεπτη ματιά των μπλογκς; Η πορεία θα δείξει.

Άλλες αναλύσεις-ανασκοπήσεις της υπόθεσης του PRESS-GR που δημοσιεύθηκαν σε ελληνικά μπλογκς περιλαμβάνουν:

  • Το φαινόμενο του Press-gr, Blogspace.gr
  • Τα μαθήματα που πήραμε από την υπόθεση PRESS-gr, Μη μιλάς
  • O Dan Gillmor για την υπόθεση Press-gr, Μετά την εφημερίδα
  • Το φαινόμενο Press-GR , Θέλω να πω μια γνώμη
  • Ουδέν κακόν... , Σκέφτομαι, ... άρα υπάρχω

    Τέλος, παραθέτουμε και άλλα σχετικά ποστς από την ελληνική μπλογκόσφαιρα όπως συνοψίστηκαν από την Ώρα Ελλάδας:

    1. Ουδέτερη παρουσίαση του γεγονότος:
    Γύρω στις 11 παρά η πρώτη αναφορά την Παρασκευή 23/2/2008 στο blog anti, στο οποίο στη συνέχεια υπάρχουν πολλά σχετικά δημοσιεύματα, πρώτη ημέρα επίσης: kourdistoportocali, δεύτερη ημέρα kourdistoportocali, troktiko στις 8:13 μ.μ. 22/2, στις 10:35 περί διάψευσης του Γιάννη Παπαγιάννη troktiko, στις 11:03 22/2 troktiko, τέλος στις 2 περίπου το βράδυ προς ξημερώματα 24/2 από troktiko περί της απόλυσης του Καψαμπέλη από τον Επενδυτή, το nakednews στις 23/2. επίσης στις 23/2 στο wesayeverything, στο yparxeimageia από τις 16/1/2008 και ξανά στις 23/2 στο yparxeimageia, ξημερώματα της 23ης/2 στο apomesa, γύρω στις 2 μετά τα μεσάνυχτα της 22ας προς 23/2 στο bollywood, ξημερώματα της 23ης πάλι στο bollywood.

    2. Παρουσίαση του γεγονότος με ερωτηματικά και εν αναμονή:
    Περίπου στις 8:20 μ.μ. Παρασκευή metablogging.gr, στις 9:12 Παρασκευή oraelladas.gr, magicasland, vrypan (κριτική στάση στα σχόλια), ΠΕΑ ΚΥΑΝΕΑ στις 23/2 και στη συνέχεια έχει και άλλες αναφορές, μετά τα μεσάνυχτα της 22ας/2 γράφει και ο Lupus Cynodictus, ενώ ο teleologikos θέτει μερικά συγκεντρωμένα ερωτήματα στις 23/2, αλλά πιθανόν να ήταν και στις 22 μετά τα μεσάνυχτα, όμως δεν έχει ώρα το ποστ του για να αναφέρω, ενώ στην πρώτη αναφορά αναρωτιέται αν είναι για καλό ή για κακό η είδηση. Απορίες έχει και θέτει ερωτήματα και ο Jim Hellas, και το blog anti, (και εδώ το blog anti) καθώς και το argos.

    3. Κριτική στάση απέναντι στο γεγονός θετικά ή αρνητικά:
    Κριτική στάση πριν από όλες αυτές τις εξελίξεις και συγκεκριμένα στις 13/2 είχε κρατήσει το blog thelonapo, ενώ ο i - reporter θέτει κάποια ερωτήματα από τις 31/12/07 και τον επικαλείται στη συνέχεια το blog anti. Εντονα κριτική στάση κρατά ο Νίκος Σμυρναίος, από τη Γαλλία από ό,τι είδα στο προφίλ του, στη σελίδα του με τίτλο Η βιομηχανία του εφήμερου, στις 23/2 το απόγευμα. Το άρθρο του εκτίμησαν και άλλοι και νομίζω ανέβηκε στο buzz από κάποιους. Ο πιτσιρίκος κρατάει επιφυλάξεις, αλλά με θετική στάση απέναντι στο press-gr. Ενώ οι Bloopers και ο άγιος υπεραμύνονται του press-gr και θεωρούν αγνώμονες όσους στηρίχθηκαν σε αυτό και τώρα δεν το υπερασπίζονται, ενώ το greek alert δηλώνει 100% στο πλευρό του press-gr.

    Περισσότερα Naked News:


    Διαδώστε το: Share on Facebook Add to Del.icio.us DiggIt! Add to Technorati Add to Google Bookmarks Buzz it!

  • Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Βάλε το Greek Gossip widget στο blog σου


    @ ads.freestuff.gr Δωρεάν Διαφήμιση


    AdBanner Exchange



    Ads.PcBoX.Gr Banner Exchange