Μαρτίου 02, 2008

Σύμφωνο Συμβίωσης για εύκολους γάμους και διαζύγια

Σύμφωνο Συμβίωσης στην Ελλάδα για εύκολους γάμους και διαζύγιαΑλλάζει «εκ βάθρων» το ελληνικό οικογενειακό δίκαιο, σύμφωνα με τον νέο νόμο που προωθεί η κυβέρνηση. Σύμφωνο Ελεύθερης Συμβίωσης και «αυτόματο» διαζύγιο στα 4 χρόνια είναι τα δύο βασικά στοιχεία του νέου νόμου, η καθιέρωση του οποίου θα φέρει επανάσταση στις σχέσεις των ζευγαριών. Υποστηρίζεται μάλιστα οτι ανοίγει τον δρόμο και για την νομική ένωση ομόφυλων ζευγαριών στο μέλλον.

Η πρόταση περιλαμβάνει τα εξής:

Καθιερώνεται και στην Ελλάδα «Σύμφωνο Συμβίωσης», με τη μορφή συμβολαιογραφικής πράξης, που θα συνάπτεται μεταξύ ζευγαριών που επιθυμούν να συμβιώνουν χωρίς γάμο. Θα αφορά την ελεύθερη συμβίωση προσώπων διαφορετικού φύλου. Το σύμφωνο αποτελεί εναλλακτική μορφή μόνιμης συμβίωσης και όχι μορφή «χαλαρού γάμου». Αναγνωρίζεται δηλαδή στα μέρη να ρυθμίσουν συμβατικά τις περιουσιακές τους σχέσεις και να ανακαλούν το Σύμφωνο όποτε θέλουν.

Το συμβόλαιο θα αφορά τη γέννηση ή την υιοθεσία παιδιών, τις γονικές μέριμνες, καθώς και περιουσιακά - οικονομικά στοιχεία. Θα προστατευθούν τα παιδιά που θα είναι νόμιμα σαν να έχουν γεννηθεί σε γάμο και θα έχουν υπό προϋποθέσεις κληρονομικά δικαιώματα. Με το Σύμφωνο Συμβίωσης οι σχέσεις δύο ανθρώπων που επιλέγουν να συζήσουν θα εξασφαλίζονται από πλευράς νομικών δικαιωμάτων όπως και οι σχέσεις των συζύγων από γάμο.

Το Σύμφωνο Συμβίωσης θα ρυθμίζει την ένωση ενήλικων προσώπων, με σκοπό την αμοιβαία υποστήριξη και αλληλεγγύη για τη δημιουργία κοινού βίου, καλύπτοντας μια αυξανόμενη ανάγκη στον σύγχρονο τρόπο ζωής, απλοποιώντας και κατοχυρώνοντας νομικά την απόφαση δύο ανθρώπων να ζήσουν μαζί. Οσο καιρό θα διαρκεί το Σύμφωνο, θα μπορεί να αναγνωριστεί το παιδί και να μετέχει ο/η σύζυγος και τα τέκνα στα περιουσιακά στοιχεία. Η απόφαση δύο ανθρώπων να ενώσουν τη ζωή τους διαθέτει σήμερα στην Ελλάδα ως μοναδικό επιστέγασμα τον γάμο. Παράλληλα, ένας αυξανόμενος αριθμός ανδρών και γυναικών δεν προσφεύγει σε γάμο, είτε πολιτικό είτε θρησκευτικό. Απλώς αποφασίζουν να συμβιώσουν.

Η Ελλάδα αργοπόρησε
Οι υπέρμαχοι της πρότασης, υποστηρίζουν ότι την ώρα που οι εξελιγμένες ευρωπαϊκές κοινωνίες αποδέχονται έμπρακτα την εξέλιξη των εννοιών της οικογένειας, του γάμου και γενικότερα του θεσμικού πλαισίου των ανθρώπινων και κοινωνικών σχέσεων, ο Ελληνας νομοθέτης έχει καθυστερήσει να αναλάβει αντίστοιχες αναγκαίες πρωτοβουλίες.

Τροποποιείται ο Αστικός Κώδικας
Το αληθινά «αυτόματο διαζύγιο» έρχεται μέσα από τις προτεινόμενες ρυθμίσεις για την τροποποίηση του Αστικού Κώδικα. Μέχρι σήμερα, η τετραετής διάσταση είναι η βάση για να βγει το διαζύγιο. Ομως, σε περιπτώσεις διαφορών, και μέσα από τις διαδικασίες των εφέσεων, είναι δυνατόν το «αυτόματο» διαζύγιο να πάρει μέχρι και 8 χρόνια για να βγει, δημιουργώντας τεράστια κοινωνικά προβλήματα, αλλά και ατέλειωτες κωλυσιεργίες στην άσκηση της δικαιοσύνης.

Προτείνεται λοιπόν από τη νομοπαρασκευαστική επιτροπή η μείωση του χρονικού περιορισμού της 4ετούς διάστασης στον μισό χρόνο, έτσι ώστε ολόκληρο το διαζύγιο για να βγει να μη χρειάζεται περισσότερο από τέσσερα χρόνια.

ΡΙΖΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

1 . Σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης προσώπων, διαφορετικού φύλου, καθιερώνεται και στην Ελλάδα με τη μορφή συμβολαιογραφικής πράξης για τα ζευγάρια που επιθυμούν να ζουν μαζί, αλλά δεν θέλουν να παντρευτούν.

2. Με το συμβόλαιο συμβίωσης οι σχέσεις δύο ανθρώπων που επιλέγουν να συζήσουν θα εξασφαλίζονται, από πλευράς νομικών δικαιωμάτων, όπως και οι σχέσεις των συζύγων από γάμο.

3. Εξετάζεται εάν το Σύμφωνο θα μπορεί να αφορά και το δικαίωμα πάνω στη σύνταξη, σε περίπτωση θανάτου του ενός από τους δύο συμβαλλόμενους. Μελετάται επίσης η εφαρμογή διατάξεων εργατικού, ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

4. Μέσα από την τροποποίηση του Αστικού Κώδικα, προτείνεται η μείωση του χρόνου της 4ετούς διάστασης για την έκδοση του διαζυγίου στα δύο χρόνια. Συνολικά η έκδοση του «αυτόματου διαζυγίου» δεν θα ξεπερνά τα τέσσερα έτη.

Περισσότερα Naked News:


Διαδώστε το: Share on Facebook Add to Del.icio.us DiggIt! Add to Technorati Add to Google Bookmarks Buzz it!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Βάλε το Greek Gossip widget στο blog σου


@ ads.freestuff.gr Δωρεάν Διαφήμιση


AdBanner Exchange



Ads.PcBoX.Gr Banner Exchange