Απριλίου 04, 2008

Οι ελληνικές ρίζες του Σαρκοζί και το μυστικό του παππού

Οι ελληνικές ρίζες του Νικολά Σαρκοζί από την Θεσσαλονίκη της Μακεδονίας - Nicola Sarkozy is Greek from Macedonia ThessalonikiΓια τον Έλληνα Σαρκοζί ακούσαμε πολλά τις τελευταίες μέρες. Αφορμή η θερμή στήριξη του στην θέση της Ελλάδας να μην προσκληθούν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ ως "Μακεδονία". Πώς όμως ο Γάλλος πρόεδρος κατάγεται από την Ελλάδα και μάλιστα από την Μακεδονία;

Το μυστικό του παππού του από τη Θεσσαλονίκη, οι αναμνήσεις της μητέρας Αντρέ, το ταξίδι του Σαρκοζί το 1973 στην Ελλάδα και οι δύο θείοι βουλευτές του Βενιζέλου και του Γούναρη είναι οι άγνωστοι δεσμοί του προέδρου της Γαλλίας με την χώρα μας!

Διαβάστε παρακάτω το "παραμύθι" του Σαρκό που έμελλε να παίξει τόσο καθοριστικό ρόλο για την Μακεδονία.


Φως στις ελληνικές ρίζες του Νικολά Σαρκοζί ρίχνει το βιβλίο «Εγώ, ο εγγονός ενός Ελληνα» των Χρήστου Ράπτη, Γιώργου Αναστασιάδη και Λέοντα Ναρ που εκδόθηκε τον Ιανουάριο του 2008. Μια φορά κι έναν καιρό λοιπόν... Ετσι θα μπορούσε να ξεκινήσει η αφήγηση της οικογενειακής ιστορίας του Θεσσαλονικιού Σαρκοζί, του σημερινού προέδρου της Γαλλίας. Ενα παραμύθι που διατρέχει για τέσσερις αιώνες την Ευρώπη, με ήρωες - αφηγητές τον παππού του, τον Θεσσαλονικιό γιατρό Μπενίκο Μαλλάχ, και τον πατέρα του, τον Μαγυάρο διαφημιστή Παλ Σαρκοζί. Περίεργη που είναι μερικές φορές η Ιστορία.

Οι Σαρκοζί υπήρξαν πολεμιστές και ευγενείς. Και ο καρπός του έρωτα ανάμεσα «σε δύο κόσμους», που συναντήθηκαν ένα πρωινό του 1949 στο μεταπολεμικό Παρίσι, θα δώσει μισό αιώνα αργότερα έναν πρόεδρο στη Γαλλία: τον Νικολά. Δεν είναι διόλου τυχαίο ότι ο Σαρκοζί, μετά την εκλογή του στην προεδρία Γαλλικής Δημοκρατίας, αυτοπροσδιορίστηκε ως γιος ενός Ούγγρου και εγγονός ενός Ελληνα.

«Θα ήθελα να σας εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου που με επιλέξατε να εκπροσωπώ την ωραιότερη χώρα του κόσμου. Εμένα, το γιο ενός Ούγγρου μετανάστη και εγγονό ενός Ελληνα της Θεσσαλονίκης. Γάλλου, με σύμμεικτο αίμα, που αγαπάει την πατρίδα περισσότερο από κάτι στον κόσμο και στην οποία οφείλει τα πάντα», δήλωνε μετά την εκλογή του στις 29 Μαϊου 2007 στη Χάβρη.

Τα ίχνη των Μαλλάχ
Τα ίχνη της οικογένειάς του από την πλευρά της μητέρας του χάνονται μέσα στο χρόνο. Αν και ο παππούς του, Ααρών ή Μπενίκο ή Μπενεντίκτ Μαλλάχ, έρχεται από τη Θεσσαλονίκη, το όνομα «Μallah» ταξιδεύει μέσα στους αιώνες. Το πιθανότερο είναι ότι έφθασαν στη Θεσσαλονίκη από την Προβηγκία στα τέλη του 16ου αιώνα.

Οι Μαλλάχ της Θεσσαλονίκης ήταν εύποροι αστοί και υπήρξαν εξέχοντα μέλη της Ισραηλιτικής Κοινότητας, της μεγάλης αυτής σεφαραδίτικης μητρόπολης των Βαλκανίων. Μάλιστα, η οικογένεια ανέδειξε και έναν γερουσιαστή με το Κόμμα των Φιλελευθέρων του Ελευθερίου Βενιζέλου, τον Ασσέρ Μαλλάχ και έναν βουλευτή με το κόμμα του Δημητρίου Γούναρη, από το 1915 και μετά, τον Πέπο Μαλλάχ.

Ο Νικολά είναι το δεύτερο από τα τρία αγόρια της οικογένειας του Παλ Σαρκοζί, που γεννήθηκε το 1955 στο Παρίσι. Ο πατέρας του εγκατέλειψε την οικογένεια, όταν ο Σαρκοζί ήταν 5 ετών, έκανε άλλους δύο γάμους και απέκτησε άλλα δύο παιδιά. Η φυγή του πατέρα σημάδεψε την οικογένεια Σαρκοζί, η οποία στηρίχθηκε ολοκληρωτικά στον Έλληνα παππού από την πλευρά της μητέρας του, στο σπίτι του οποίου, στο 17ο διαμέρισμα του Παρισιού, η οικογένεια εγκαταστάθηκε.

Το μυστικό του παππού του
Ο Νικολά και τα αδέρφια του αγνοούσαν μέχρι το θάνατο του παππού τους, το 1972, τις εβραϊκές ρίζες της οικογένειας. Τα τρία εγγόνια του Μπενίκο ήξεραν τη μισή αλήθεια... «οτι δηλαδή ο παππούς είναι Ελληνας από τη Θεσσαλονίκη.» Ο μικρός Νικολά λατρεύει τον παππού του, που αντικαθιστά την πατρική φιγούρα. Ο παππούς τού διηγείται τις ιστορίες της Θεσσαλονίκης, ενώ συναντά συχνά τα τρίτα ξαδέρφια του, τα εγγόνια των αδερφών του παππού.

Το ταξίδι στην Ελλάδα το ‘73
Ο θάνατος του παππού Μπενίκο είναι ένα σοκ για τον Νικολά και την υπόλοιπη οικογένεια, προκαλώντας στους Σαρκοζί θλίψη. Το καλοκαίρι του 1973, μόλις ο Σαρκό τελειώνει το λύκειο, κάνει ένα ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη και τη Θεσσαλονίκη. Στη γενέθλια πόλη των Μαλλάχ πηγαίνει να εισπράξει τα μερίδια της μητέρας και της θείας του που αντιστοιχούν στην εκποίηση της ακίνητης περιουσίας του προπάππου του, Μορδοχάι.

Το ταξίδι αυτό είχε προετοιμαστεί και ο Νικολά είχε μαζί του έγγραφα και πληρεξούσια για να εισπράξει τα χρήματα από την πώληση κάποιων ακινήτων της οικογένειάς του. Πιθανότατα, ο συμβολαιογράφος και η τράπεζα προέβαλαν κάποιες επιφυλάξεις, αλλά τελικά πείστηκαν. Την εποχή εκείνη η μητέρα του αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Ενδιαφέρον έχει το γεγονός οτι ο Σαρκοζί επειδή δεν μπορούσε, βάσει των ελληνικών νόμων, να βγάλει στο εξωτερικό τα χρήματα που πήρε από τις πωλήσεις, περίπου 4.000 γαλλικά φράγκα, τα έκρυψε στη φόδρα του σακακιού του περνώντας τα παράνομα από τα σύνορα.

Αυτός λοιπόν είναι ο Νικολά Σαρκοζί, πρόεδρος της Γαλλίας, γιός ενός Ούγγρου, εγγονός ενός Έλληνα εβραίου, και υποστηρικτής της ελληνικής Μακεδονίας.

Πηγές: "Έθνος" και "Εγώ, ο εγγονός ενός Έλληνα"

Περισσότερα Naked News:


Διαδώστε το: Share on Facebook Add to Del.icio.us DiggIt! Add to Technorati Add to Google Bookmarks Buzz it!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Βάλε το Greek Gossip widget στο blog σου


@ ads.freestuff.gr Δωρεάν Διαφήμιση


AdBanner Exchange



Ads.PcBoX.Gr Banner Exchange