Σκληρό διπλωματικό παιχνίδι παίχτηκε για την πρόσκληση των Σκοπίων (ως "Μακεδονία" ή όχι) στο ΝΑΤΟ. Οι πληροφορίες από το γεύμα των αρχηγών των 26 κρατών-μελών έχουν μεγάλο ενδιαφέρον.
Η ΕΤ3 μετέδωσε οτι τέσσερις χώρες υποστήριξαν θερμά τις θέσεις της Ελλάδας. Αυτές ήταν οι: Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Λουξεμβούργο. Αντίθετα, οι χώρες που πίεσαν πολύ την Ελλάδα να κάνει πίσω στο βέτο ήταν οι: ΗΠΑ (όπως αναμενόταν), Αγγλία και Σλοβενία.
Όλες οι υπόλοιπες ήταν σχετικά ουδέτερες. Ενδιαφέρον είχε η θέση της Τουρκίας, που κράτησε μια πολύ προσεκτική στάση για το θέμα. Μην ξεχνάμε και την έντονη σύγκρουση των Αμερικανικών και Τουρκικών συμφερόντων στην Μέση Ανατολή τα τελευταία χρόνια.
Νεότερες πληροφορίες από το News 24/7 αναφέρουν οτι υπέρ των ελληνικών θέσεων τάχθηκαν οι ηγέτες της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, του Λουξεμβούργου και της Ισλανδίας. Με κατανόηση είδαν την ελληνική τοποθέτηση οι ηγέτες της Ουγγαρίας, Σλοβακίας, Βελγίου, Ολλανδίας και Γερμανίας.
Αντίθετοι στις ελληνικές θέσεις και υπέρ της άνευ όρων ένταξης των Σκοπίων τάχθηκαν οι ηγέτες της Τουρκίας, Σλοβενίας, Τσεχίας, Εσθονίας και Λιθουανίας. Λιγότερο θερμοί, αλλά στην ίδια κατεύθυνση ήταν οι ηγέτες της Δανίας, της Βουλγαρίας και της Νορβηγίας. Οι ηγέτες του Καναδά, της Βρετανίας και της Πορτογαλίας δεν πήραν θέση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πλέον ένθερμος υποστηρικτής των ελληνικών θέσεων ήταν ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος ανέφερε στην τοποθέτησή του ότι "είμαστε αλληλέγγυοι με τους Ελληνες, πιστεύουμε ότι πρέπει να βρεθεί λύση. Εχω ουγγαρέζικες ρίζες, αλλά έχω και ελληνικές και τις αποδέχομαι πλήρως".
Οι Ευρωπαϊκές χώρες δείχνουν να κάνουν τη διαφορά. Είναι πράγματι μια καλή στιγμή να μετρήσουμε εχθρούς και φίλους...
Διαδώστε το: |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου