Απριλίου 26, 2008

Άγιο Φως: Θαύμα ή Απάτη;

Άγιο Φως Πάσχα Ανάσταση Holy Light Greek Easter OrthodoxΤο θαύμα του Αγίου Φωτός της Ιερουσαλήμ είναι ένα τελετουργικό που συμβαίνει κάθε χρόνο, την ίδια ημερομηνία και ώρα, στην Εκλησία της Αναστάσεως της Ιερουσαλήμ. Πολλοί προσκυνητές συρρέουν για να είναι μάρτυρες των υπερφυσικών γεγονότων της αυτόματης ανάφλεξης κεριών και καντηλιών. Είναι κατά κάποιο τρόπο θαύμα "κατά παραγγελία".

Ή μήπως όχι; Τα τελευταία χρόνια η επιστήμη έχει αποδείξει οτι η αυτόματη ανάφλεξη κεριών είναι δυνατή χωρίς υπερφυσικά μέσα. Είναι το Άγιο Φως απάτη;

Ας δούμε τι γινεται στην Ιερουσαλήμ κάθε Μεγάλο Σάββατο και τι υποστηρίζουν όσοι αμφισβητούν το θαύμα.

Άγιο Φως Πάσχα Ανάσταση Holy Light Greek Easter OrthodoxΤο άναμα του Αγίου Φωτός λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο κατά τη Λειτουργία του μεσημεριού του Μεγάλου Σαββάτου. Το θαύμα είναι η εμφάνιση με υπερφυσικό τρόπο φωτιάς σε μια κρύπτη η οποία έχει από πριν ερευνηθεί και σφραγιστεί για να αποκλειστεί το άναμα της φωτιάς τεχνητά, με ανθρώπινη παρέμβαση. Το θαύμα πετυχαίνει στα χέρια του Πατριάρχη της Ορθόδοξης Εκκκλησίας Ιεροσολύμων ο οποίος ερευνάται τελετουργικά πριν εισέλθει στην κρύπτη.

Η έρευνα της κρύπτης και η σωματική έρευνα του Πατριάρχη επιτηρείται από εκπροσώπους και άλλων δογμάτων όπως της Αρμενικής Εκκλησίας οι οποίοι διατηρούν και αυτοί ορισμένα παραδοσιακά δικαιώματα στο Ναό της Αναστάσεως, εκπροσώπους των τοπικών αρχών και τον αστυνομικό διευθυντή της Ιερουσαλήμ.

Άγιο Φως Πάσχα Ανάσταση Holy Light Greek Easter OrthodoxΟ πατριάρχης αποσύρεται στην κρύπτη, προσεύχεται και εμφανίζεται στη συνέχεια με το θαυματουργό φως, προς έκσταση και αγαλλίαση του κοινού που παρακολουθεί. Κατά τον ίδιο χρόνο αναφέρεται ότι φωτιές ανάβουν σποραδικά αυτόματα σε κεριά και σε καντήλια, με Θεία παρέμβαση, αφού αρχίσουν να καπνίζουν πριν για λίγη ώρα.

Σύμφωνα με την εκκλησία, το Αγιο Φως συμβολίζει αλλά και υπενθυμίζει με θαυματουργικό τρόπο την Ανάσταση του Χριστού. Είναι ένα Θεόσταλτο θαύμα δια μέσου των αιώνων από το Φως του κόσμου, που είναι ο Χριστός, για τον κόσμο.

Το Αγιο Φως μεταφέρεται στην Ελλάδα με ειδική πτήση της Κρατικής Αεροπορικής Εταιρείας και γίνεται δεκτό με τιμές Αρχηγού Κράτους. Αποτελεί το πιό σεβαστό και συχνότερα αναφερόμενο θαύμα της Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Στο παρελθόν υψώθηκαν φωνές που κατήγγειλαν το λεγόμενο θαύμα της Ιερουσαλήμ, διατυπώνοντας σοβαρές επιφυλάξεις για τις εκεί θρησκευτικές τελετές και θεουργίες. Ο πρωτεργάτης της απελευθέρωσης της Ελλάδας, Αδαμάντιος Κοραής, κατήγγειλε το Άγιο Φως ως απάτη και προέτρεψε την Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία να διακόψει αυτές τις τελετές υποστηρίζοντας ότι "η αληθής θρησκεία όχι μόνο δεν διασφαλίζεται με την απάτην αλλά και τρέχει μέγαν κίνδυνον να καταφρονηθεί παντάπασι και να συναριθμηθεί με τας ψευδείς θρησκείας όποτε μεταχειρίζεται αυτά εκείνα μέσα".

Λογική εξήγηση στα λόγια του Κοραή κλήθηκε να δώσει η επιστήμη. Πως θα μπορούσε να εξηγηθεί η αυτόματη εμφάνιση φωτιάς με αυστηρά ανθρώπινους όρους αφού δεν υπάρχει εμφανής ανθρώπινη παρέμβαση στα δρώμενα στην εκκλησία;

Η απάντηση ακούει στο όνομα λευκός φώσφορος. Το στοιχείο αυτό είναι μια αυτόματα αναφλεγόμενη ουσία η οποία αναφλέγεται από μόνη της όταν έρθει σε επαφή με τον ατμοσφαιρικό αέρα.

Πως όμως θα μπορούσε κανείς να καθυστερήσει αυτή την αυτόματη ανάφλεξη ώστε να συμβεί με ελεγχόμενο τρόπο σε προκαθορισμένη στιγμή; Απλά, εάν ο φώσφορος διαλυθεί σε κάποιο κατάλληλο οργανικό διαλύτη και ένα κερί βυθιστεί στο διάλυμα φωσφόρου, τότε η αυτοανάφλεξη δεν γίνεται αμέσως αλλά καθυστερεί εως ότου εξατμιστεί ο διαλύτης. Έτσι το κερί αρχίζει πρώτα να καπνίζει και τέλος αναφλέγεται, με ζωηρή φλόγα, όπως συμβαίνει και κατα τη λειτουργία του Μ. Σαββάτου στα Ιεροσόλυμα. Δείτε το παρακάτω βίντεο:



Πειράματα έδειξαν ότι η αυτόματη ανάφλεξη των κεριών μπορεί να επέλθει με ελεγχόμενη χρονοκαθυστέρηση από 10 λεπτά έως 10 ώρες ανάλογα με την πυκνότητα του διαλύματος του φωσφόρου και του τύπου του οργανικού διαλύτη που χρησιμοποιεί κανείς. Τα αποτελέσματα αυτά δημοσιεύτηκαν από τον κ. Μιχάλη Καλόπουλου το 2003 με τον τίτλο "Θαύμα ή Απάτη: Το 'Άγιον' Φως της Ιερουσαλήμ".

Τα πειράματα αυτά δεν αποδεικνύουν βέβαια οτι το Άγιο Φως είναι απάτη. Αποδεικνύουν όμως οτι η αυτόματη ανάφλεξη κεριών δεν είναι απαραίτητα θαύμα. Τελικά, το Άγιο Φως είναι θέμα πίστης.

Η κρίση δικιά σας. Εμείς πιστεύουμε οτι το Φως της Αγάπης που ανάβει σήμερα δεν πρέπει να ανάβει σε κεριά και σε λαμπάδες, αλλά στις καρδιές των ανθρώπων. Και καλό είναι το φως αυτό να το ανάβουμε όλες τις μέρες του χρόνου και όχι μόνο το Μεγάλο Σάββατο...

Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα

Περισσότερα Naked News:


Διαδώστε το: Share on Facebook Add to Del.icio.us DiggIt! Add to Technorati Add to Google Bookmarks Buzz it!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Βάλε το Greek Gossip widget στο blog σου


@ ads.freestuff.gr Δωρεάν Διαφήμιση


AdBanner Exchange



Ads.PcBoX.Gr Banner Exchange