Φεβρουαρίου 25, 2008

Προφυλακτικό και προστασία στο sex

Προφυλακτικό προφυλακτικο comdom σεξ NakedNews-GRΕίναι ευρέως αποδεκτό ότι για όσους είναι σεξουαλικά ενεργοί το προφυλακτικό είναι η καλύτερη λύση για την αντιμετώπιση της μετάδοσης παθογόνων μικροβίων. Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, καθώς και η μετάδοση της γονόρριας, των χλαμυδίων και σε πολλές περιπτώσεις του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) μπορεί να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά με το προφυλακτικό.

Παρόλα αυτά, τα προφυλακτικά δεν είναι 100% ασφαλή. Αυτό το γεγονός περιπλέκει τα πράγματα αφού με άλλες έρευνες έχει φανεί ότι η προώθηση των προφυλακτικών οδηγεί σε εφησυχασμό και πιο επικίνδυνες σεξουαλικές συμπεριφορές. Έτσι η προώθηση τους στις περισσότερες χώρες παραμένει ένα φλέγον ζήτημα.

Τι πρέπει να προσέχουμε όταν χρησιμοποιούμε το προφυλακτικό; Τόσο τα διαφημιστικά όσο και οι περισσότεροι γιατροί καθησυχάζουν τον κόσμο τονίζοντας το θέμα της ασφάλειας και της μείωσης του κινδύνου αλλά παραλείπουν να τονίσουν ότι χρειάζεται διαρκής και καλή εφαρμογή ώστε να λειτουργήσουν. Επίσης παραλείπουν να τονίσουν ότι τα προφυλακτικά δεν προστατεύουν την εξωτερική περιοχή των γεννητικών οργάνων που παραμένει εκτεθειμένη κατά τη σεξουαλική επαφή όπως και ότι δεν είναι αποτελεσματικά σε όλες τις σεξουαλικές πρακτικές.

Αυτοί είναι και οι λόγοι που πολλοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι τα προφυλακτικά δεν μπορεί να είναι η μόνιμη απάντηση στο ζήτημα των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων και ότι χρειάζονται πιο εμπεριστατωμένες προσεγγίσεις.

Για παράδειγμα τα προγράμματα σεξουαλικής αγωγής έχουν επανειλημμένα αποτύχει να εμποδίσουν την αύξηση των συχνοτήτων των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων σε χώρες όπως ο Καναδάς, η Σουηδία και η Ελβετία. Σε ευρωπαϊκών επίπεδο τα δύο τρίτα των κρουσμάτων αφορούν εφήβους και νέους που παραλείπουν να χρησιμοποιούν τα προφυλακτικά σε τακτική βάση παρά την εφαρμογή σχετικών προγραμμάτων στα σχολεία.

Μέχρι να βρεθεί η οριστική απάντηση, οι κυβερνήσεις των προηγμένων χωρών ίσως θα πρέπει να παραδειγματιστούν από το μοντέλο της Ταϊλανδής. Το πρόγραμμα 100 Per Cent Condom που εφαρμόστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 90 με προσωπικές προσπάθειες του γερουσιαστή πλέον Mechai Vira-vaidya, κατάφερε να μειώσει τον αριθμό των νέων κρουσμάτων HIV από 140,000 το χρόνο το 1991 σε περίπου 21,000 το 2003.

Η διαφορά αυτού του προγράμματος με τα προγράμματα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης των δυτικών χωρών διαφέρει ως προς τη προσέγγιση. Τα προφυλακτικά πρέπει να βρίσκονται παντού και όσο εύκολα βρίσκονται τα λάχανα δηλώνει ο πασίγνωστος πλέον Mr Condom. Και όταν μιλάς στους ανθρώπους πρέπει να το κάνεις με χιούμορ και αμεσότητα.

Γιατί σε κάθε περίπτωση το προφυλακτικό είναι αυτή τη στιγμή ότι πιο αποτελεσματικό υπάρχει.

Πηγές: BBC, PubMed, ABC, Wikipedia, MEN24

Περισσότερα Naked News:


Διαδώστε το: Share on Facebook Add to Del.icio.us DiggIt! Add to Technorati Add to Google Bookmarks Buzz it!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Βάλε το Greek Gossip widget στο blog σου


@ ads.freestuff.gr Δωρεάν Διαφήμιση


AdBanner Exchange



Ads.PcBoX.Gr Banner Exchange